LITERATUUR

Holebipioniers

Een geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen. Uitgeverij ’t Verschil.

Paul Borghs

“Het is de eerste keer dat de geschiedenis van de holebibeweging in ons land is neergeschreven”, zegt de schrijver Paul Borghs. “Dat is opvallend, want het is een van de grootste sociale bewegingen, en het hoort ook bij degenen die het meeste hebben bereikt. Daarom vond ik dat het brede publiek hier weet van moest hebben.”

Het boek is gebaseerd op het radioprogramma PinkWave, dat tot 2013 liep op de Antwerpse online zender Radio Centraal. “Mijn echtgenoot Roger Van Loon interviewde daarin verschillende holebipioniers uit het Antwerpse”, aldus Borghs. “Sommigen onder hen zijn al overleden, dus we wilden ervoor zorgen dat hun verhalen bewaard bleven. Zo kwamen we op het idee om een boek rond hun verhalen te schrijven, en het Roze Huis heeft daarvoor een projectaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid.”

Stormachtig stil

Eveline Van de Putte

    Stormachtig Stil bevat 27 bijzondere levensverhalen. Oudere homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, transgenders en biseksuelen van Nederlandse en niet Nederlandse afkomst en een moeder van, vertellen openhartig over hun stormachtige (liefdes)leven en vaker nog over hun stilzwijgen en angst om nog altijd niet geaccepteerd te worden.

Oud = Out.

Ann David, Mips Meyntjens

Ervaringen van lesbische en biseksuele vrouwen, geboren voor 1945. Uitgeverij ’t Verschil, Fonds Suzan Daniel.

Gevoelsgenoten van zekere leeftijd.

Judith Schuyf,
Levensverhalen van oudere homoseksuele vrouwen en mannen.

{OVER}LEVEN, Mijn strijd als transvrouw en politica.

Petra De Sutter en Elke Lahousse

Uitgeverij Manteau. (Over)Leven 1e druk is een boek van Elke Lahousse uitgegeven bij Manteau.

Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe terug op de bepalende momenten in haar leven. Ze graaft diep in haar jeugd en in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht en het doorzettingsvermogen gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is? De Sutter blikt ook vooruit: wat zijn de uitdagingen waar ze als topwetenschapper en vruchtbaarheidsspecialiste voor staat? Heeft iedereen sowieso recht op een kind? Zijn er in de eenentwintigste eeuw grenzen aan de maakbaarheid van de mens? Moet de politiek daarop ingrijpen? En wat zijn de maatschappelijke thema’s waar zij zich als Groen-politica hard voor maakt?

Petra De Sutter (1963) is arts-gynaecoloog en hoofd van de Afdeling voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent, waar ze patiënten met vruchtbaarheidsproblemen helpt. Daarnaast is ze hoogleraar aan de Universiteit Gent, gecoöpteerd senator voor Groen en lid van de Raad van Europa. Samen met journaliste Elke Lahousse (Knack Weekend) tekende ze haar verhaal op.

Casablanca voorbij, het bewogen leven van transgenderpionier Corinne.

Linda Asselbergs, Corinne Van Tongerloo

Uitgeverij: Kartonnen dozen.

Corinne Van Tongerloo wordt in 1936 als Cornelis Van Tongerloo geboren in een kroostrijk gezin in het Antwerpse Schipperskwartier. Cor voelt al vroeg dat er iets niet klopt. Het liefst wil hij net zoals zijn zussen zijn. Maar dat is in die tijd niet probleemloos. Het woord transgender bestaat nog niet en Cor moet zelf op zoek gaan naar een oplossing. Het leven van deze transgenderpionier leest als een avonturenroman, vol onverwachte wendingen en sterke emoties. Tegelijk is het een tijdsdocument van een periode waarin van een medische of psychologische begeleiding van transgenders geen sprake was. Maar bovenal is het een ode aan de moed en de veerkracht van een bijzondere vrouw, die er ondanks beproeving en tegenwerking in slaagt om zich tot een evenwichtige en optimistische persoonlijkheid te ontwikkelen.

Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen.

Eveline Van de Putte,

Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks

In Nieuwe Namen komt de transgenderpopulatie in al haar diversiteit aan bod. Transseksuelen, travestieten, crossdressers, transvrouwen en transmannen vertellen openhartig over hun zoektocht naar hun ware identiteit en het proces van eindelijk zichzelf worden. Het resultaat is een prachtig informatief full colour boek met foto’s en een reeks verhalen over onzekerheid, moed, strijd en vooral: overwinning.

Aan de achterkant was alles in orde

Auteur :  Samuel  Ali De Schepper , Prijs : € 22.50

Omschrijving :  “Wat wil je later worden?” vroeg mijn tante, terwijl ze me nieuwsgierig aankeek.
“Later als ik groot zal zijn?” aarzelde ik, “dat weet ik nog niet.”
Maar ik wist het wel. Ik wou een jongen worden. Gewoon zijn hoe ik me voelde.
Samuel Dali De Schepper wordt geboren als meisje, maar voelt zich al sinds zijn prille jeugd gevangen in dat lichaam. Jarenlang worstelt hij met zichzelf tot hij op zijn veertigste een ingrijpende beslissing neemt. Na enkele geslachtsaanpassende ingrepen wordt hij ook uiterlijk een man.

In dit boek spreekt Samuel open en eerlijk over zijn gevoelswereld en belicht hij alle stappen in zijn transitie. Zijn verhaal, vlot geschreven en boordevol humor, is een echte eyeopener en laat je stilstaan bij het stereotype hokjesdenken over man en vrouw.

Voor de maatschappij zijn transgenders een kleine minderheid, waarover weinig geweten is. Toch zijn er steeds meer meldingen van mensen die ontevreden zijn met hun geboortegeslacht. Dit boek is een leidraad voor al wie zijn gender in vraag stelt, maar ook voor familie en vrienden van transgenders en hulpverleners kan het een bron van informatie en steun zijn.

Genderidentiteit en seksuele diversiteit in de ouderenzorg. 

    (met toolkit)   Els MESSELIS. Uitg. GARANT

In 2014 stelde Els Messelis de ‘ Sekskoffer’ voor, die ze ontwikkelde om de bespreekbaarheid rond seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd in de ouderenzorg op organisatie-, personeels- en persoonsniveau te verhogen. Eind 2016 stelde ze een hernieuwde versie van deze koffer voor in het Vlaams Parlement tijdens het Congres van Sensoa, de ‘Sekskoffer voor gevorderden’. Uit het wetenschappelijk onderzoek d.m.v. de Sexuality Assessment Tool, dat ze in het najaar van 2017 voerde in verscheidene Vlaamse Woonzorgcentra, is onder meer gebleken dat het niet evident is om een professioneel seks- en intimiteitsbeleid in de ouderenzorg te ontwikkelen. Vele thema’s blijven onaangeraakt en/ of onderbelicht, zo ook het thema ‘genderidentiteit en seksuele diversiteit op latere leeftijd’.
Deze toolkit is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de ouderenzorg, dus niet alleen voor woonzorgcentra, maar ook dagverzorgingscentra, serviceflats, thuiszorg enz. Met deze toolkit wil de auteur de ouderenorganisaties, de hulpen zorgverleners en de oudere volwassenen een positieve boost geven om, aan de hand van gedegen frameworks, tips, stellingen, scenario’s en prachtige illustraties, de bespreekbaarheid rond genderidentiteit en seksuele diversiteit op latere leeftijd te verhogen en taboes te doorprikken.